אם אתם מגבים הרבה קבצים במקביל סביר להניח שאתם מכירים לכל הפחות את OneDrive (שמגיע עם כל התקנה של ווינדוס) או את DropBox. למרות שאין ספק שהתוכנות האלו שימושיות וגם יכולות להציל אותנו מפני מחיקת קבצים בטעות, כאשר אנחנו מדברים על עסקים, כדאי לנו לשקול לעשות שימוש ב"שירותי גיבוי בענן" שמנוהלים באופן מקצועי.

מהו היתרון של שירות ענן מנוהל?

היתרון המרכזי של שירות גיבוי בענן מנוהל לעומת אחד מהשירותים שהזכרנו הוא שהקבצים בדרך  כלל מגובים במספר שרתים מרוחקים זה מזה.

אחד התרחישים המפחידים ביותר הוא חדירה של "תוכנת כופר" (Ransomeware) למחשב שלנו. תוכנות הכופר מצפינות את כל הקבצים על המחשב ודורשת מאיתנו לשלם סכום כסף מסוים כדי לחלץ אותם, לעיתים מדובר אפילו בהשבתה מוחלטת של המחשב מכיוון שגם קבצי מערכת ההפעלה עוברים הצפנה.

בשירות גיבוי שאינו מנוהל בדרך כלל יש לרכוש איזשהו תוספת ספציפית עבור אבטחת מידע בענן כדי להתגונן מתקיפות כאלו, אך לא כולם יודעים שקיימת אפשרות כזו. 

לכן, בהחלט ייתכן שגם הקבצים על השרת המרוחק יעברו את ההצפנה הזו מכיוון שהם מוגדרים להתעדכן בכל שינוי על המחשב המקומי.

לעומת זאת, בשירות ענן מנוהל הקבצים עוברים בדיקות לפני שהם נכנסים לענן ולכן תמיד ניתן לשחזר אותם ללא הקוד הזדוני שמפעיל את תוכנת הכופר. מעבר לכך, גם אם קורה משהו, תמיד יש עם מי לדבר. כלומר, התמיכה הטכנית היא הרבה יותר טובה. 

אילו חברות מספקות גיבוי בענן לעסקים?

בשוק הבינלאומי החברות המוכרות ביותר הן גוגל, אמאזון (AWS), מיקרוסופט וסיסקו. יש גם כמה שמות פחות מוכרים שנחשבים לטובים מאוד כמו למשל Data Dimensions. לרוב החברות האלו יש נציגות בישראל ולכן גם תמיכה טכנית.

אם אנחנו מדברים על חברות ישראליות, יש לנו את רוב חברות הסלולר, בזק-בינלאומי וספקי אינטרנט נוספים. יש גם חברות שמתמחות באבטחת נתונים ושירותי IT לעסקים כמו למשל בינת או טלדור ונס טכנולוגיות.

חשוב לציין שלא לכל החברות יש שרתים בישראל. בדרך כלל הגישה לשרתים בינלאומיים היא מהירה למדי גם מהארץ, אך מי שהמהירות מאוד חשובה לו אולי עדיף שיעשה שימוש בשירותים של אחת מהחברות המקומיות.

גיבוי בענן – מחירים

מבחינת מחיר, מרבית השירותים בארץ לוקחים בערך שקל או אפילו קצת פחות עבור ג'יגה, בארגונים גדולים מאוד גם נפח קבצים בהיקף של כמה עשרות טרה בייטים (טרה בייט = 1,024 ג'יגה) הוא לא יוצא דופן. לעומת זאת, בעסקים קטנים בדרך כלל מדובר בכמה מאות GBים, כך שההוצאה היא לא ענקית לעומת השקט הנפשי והנזק שעלול להיגרם.

אם המידע מגובה בכמה שרתים מרחוקים (מבוזרים), העלות בדרך כלל מוכפלת, כלומר, משהו כמו 2 שקל לכל ג'יגה.

בחו"ל המחירים הם אפילו יותר תחרותיים ויכולים לרדת אפילו לכמה דולרים עבור כמה עשרות GBים, תלוי במערכת ההפעלה ובחומרה עליה רץ שרת הגיבוי. אחת מהחברות הכי תחרותיות בתחום היא "עלי באבא", ה"גוגל של סין".

אילו עוד הבדלים קיימים בין שירותי הגיבוי בענן ומה חשוב לבדוק?

כאמור, מבחינת מחירים השוק די תחרותי, אך ההבדל בין השירותים השונים אינו מסתכם רק במחיר: לדוגמה, יש רמות הצפנה שונות וחשוב לבדוק גם שיש גיבוי לאפליקציות או תוכנות ספציפיות שבהן משתמש הארגון. 

מלבד זאת יש הבדל בין הצפנה פשוטה של המידע נגד תוכנות כופר ובין כלים נוספים לאבטחה מפני גניבת המידע. אם מדובר במאגר מידע ציבורי או כזה שמכיל מידע רגיש על גורמים מחוץ לארגון (אנשים, שותפים עסקיים וכו', ספק הגיבוי חייב לעמוד בתקינה הישראלית וכדאי שגם בתקינה האירופאית (GDPR) לניהול מאגרי מידע.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *