החבילות המומלצות ביותר עבור הפקדות סוף שנה לעצמאים (לבעלי עסקים)

לקראת סוף שנת המס סביר להניח שגם אתם נתקלתם בפרסום בנוגע להפקדות סוף שנה לעצמאיים. למרות שחלק מהפקדות אלו כמו למשל הפקדות לפנסיה הן חובה מזה כמה שנים טובות, לא כולם מודעים לחובות ולזכויות (או ליתר דיוק הטבות המס) שלהם.

הפקדת קרן פנסיה חובה לבעלי עסקים

נתחיל עם קרן הפנסיה: כמה חייבים להפקיד?

ובכן, החישוב מתבצע בשתי מדרגות – מדרגה ראשונה בגובה 4.45% עבור מחצית השכר הממוצע במשק. (נכון ל-2022). מדרגה שנייה – יש להפקיד כ-12.55% מההכנסה שמעל מחצית השכר הממוצע במשק ועד גובה השכר הממוצע במשק. מעבר לכך לא מתווספים סכומים להפקדת החובה.

כך יוצא שהסכום המקסימלי אותו יש להפקיד הוא 897 ₪. 

לעומת זאת, כאשר אנחנו מדברים על הטבות מס הנובעות מהפקדה לקרן הפנסיה, האחוזים הם שונים: עד 11% מההפקדה יוכרו כניכוי מס ועד 5.5% אחוז מההפקדה יוכרו כזיכוי ממס. סך הכול 16.5% נכון לשנת 2022.

אחוז שיש להפקיד גובה השכר
מדרגה 14.45%עד מחצית השכר הממוצע במשק
מדרגה 2 12.55%מחצי השכר הממוצע ועד השכר הממוצע במשק 

ההבדל בין השניים הוא שבעוד זיכוי מס מפחית את גובה המס אותו יש לשלם לאחר שחושב, ניכוי מס מפחית את ההכנסה הקובעת עליה על פיה מחושב המס עצמו. 

מרכיבים ביטוחים בקרן הפנסיה שכדאי להכיר

למרות שמה, לקרן הפנסיה יש גם מרכיבים ביטוחים: כיסוי מפני אובדן כושר עבודה וקצבת שאירים (סכום כסף אותו יקבלו קרובי משפחתו של המבוטח במקרה וחס וחלילה ימות). שימו לב שקצבת השאירים אינה זהה לביטוח חיים.

הכיסוי הביטוחי נקבע על פי אחוז התגמולים אותו בחר המבוטח. ככל שהאחוז גבוה יותר, כך חלק גדול יותר מההפקדה החודשית ישמש לצורך הכיסוי הביטוחי. 

אחוז זה יכול לנוע בין 12.5% ל-20.5%. ברירת המחדל היא 16%. אם ברצונכם לשנות את ברירת המחדל תצטרכו לשלוח הצהרה אל קרן הפנסיה (בדרך כלל ניתן לעשות זאת דרך האתר וחתימה אלקטרונית). 

חשוב לזכור שככל שאחוז התגמולים יהיה נמוך יותר, כך ההכנסה הקובעת לכיסוי הביטוחי תהיה גבוהה יותר (יחס הפוך)

לדוגמה, אם ההפקדה החודשית שלנו היא 1,000 ₪ ובחרנו בגובה תגמולים של 16% (ברירת המחדל), נצטרך להכפיל 1,000 ב-100/16 כדי לקבל את ההכנסה הקובעת (במקרה זה 6,250 ₪).

טבלה לדוגמה  

גובה התגמולים הכנסה קובעת (הפקדה של 1,000 ש"ח בחודש)
12.5%8,000 ש"ח
16%6,250 ש"ח
20.5%4,878 ש"ח

שימו לב: הפקדה חד פעמית מעלה את גובה הכיסוי הביטוחי

רבים מחליטים לבצע הפקדה נוספת אל קרן הפנסיה בסוף השנה כדי לזכות בהטבות מס, אך הם לא מודעים לכך שהדבר מגדיל את הכיסוי הביטוחי על חשבון החיסכון.

מה ניתן לעשות? ניתן לבקש מקרן הפנסיה לחלק את ההפקדה באופן רטרואקטיבי על החודשים שקדמו לה עד כשנה אחורה. פריסה על גבי יותר חודשים תקטין את האחוז של הכיסוי הביטוחי.

כיצד להוריד את דמי הניהול בקרן הפנסיה?

דמי הניהול בקרן הפנסיה עומדים אומנם על אחוזים בודדים, אך כל שינוי קטן יכול להצטבר לסכומים משמעותיים בקצבה החודשית שתקבלו בגיל הפרישה. אם בחרתם בקרנות הפנסיה שנבחרו על ידי המדינה (קרנות ברירת המחדל), תשלמו דמי ניהול אחידים של 1%.

אבל יש כאן "טריק" שאותו לא כולם מכירים. אם יש לכם קופת גמל קיימת (תמיד ניתן לפתוח אחת בנוסף לקרן הפנסיה), אתם יכולים לבצע הפקדה חד פעמית אל קופת הגמל ולאחר מכן לבצע ניוד אל קרן הפנסיה מבלי לשלם דמי ניהול על ההפקדה.

הטבות מס נוספות : ביטוח אובדן כושר עבודה, ביטוח חיים 

במקרה וכבר ניצלתם את כל הטבות המס בקרן הפנסיה, ניתן להפקיד כספים נוספים לביטוח לאובדן כושר עבודה וביטוח חיים באופן עצמאי על מנת לקבל הטבות מס נוספות.

 במקרה של אובדן כושר עבודה מקבלים הטבת מס בדמות ניכוי מס. גובה ההפקדה המקסימלי המזכה בהטבה הוא 3.5% מההכנסה החודשית ולא יותר מ-3.5% מפעמיים וחצי השכר הממוצע במשק.

הפקדה לביטוח חיים או ביטוח משכנתא מעניקים הטבת מס בדמות זיכוי ממס.

הטבות מס ופטור ממס רווחי הון כנגד הפקדות לקרן השתלמות וקופת גמל להשקעה

קרן השתלמות הינו כלי חיסכון לטווח בינוני. לאחר שש שנים מן ההפקדה הראשונית ניתן למשוך את הכספים מבלי לשלם עליהם מס רווחי הון (בניגוד לאפיקי השקעה אחרים כמו למשל קרנות נאמנות). 

את הזיכוי מקבלים על 4.5% מההכנסה הקובעת. תקרת ההפקדה המוטבת לקרן השתלמות משתנה משנה לשנה. נכון לשנת 2022 היא עומדת על 18,960 ₪. במילים אחרות, כדי לקבל את מלוא הטבת המס (באופן תיאורטי), על ההכנסה הקובעת להיות 270,000 ₪. במקרה וההכנסה הקובעת גבוהה יותר, גם אם תפקידו את האחוז המקסימלי לא תקבלו פטור ממס רווחי הון מעבר לתקרה.

יחד עם זאת, חשוב לזכור שגם אם עברתם את תקרת המס, את המס עצמו (25%) תשלמו רק בעת משיכת הכספים, כך שמקבלים כאן הטבת מס נוספת בדמות דחיית מס.

בעת הפקדה לקרן השתלמות מקבלים הטבת מס בדמות ניכוי מס. בשל חישוב אופן מדרגות המס, כאן ההטבה ניתנת עד לתקרה של 12,150 ₪.

במקרה של קופת גמל לא קיימת הטבת מס בעת ההפקדה, אלא רק פטור ממס רווחי הון של הפקדות בגובה של עד 72,616 ש"ח. הפטור ממס מתקבל רק אם פדיתם את קופת הגמל לאחר גיל 60 וביקשתם למשוך את הכסף בצורת קצבה חודשית (ולא כסכום חד פעמי). בכל מקרה אחר תשלמו כ-25% מס.

טבלת סיכום – הטבות מס שנת 2022

סוג הפקדה הכרה בניכוי מס (גובה הפקדה מקסימלית)הכרה בזיכוי מס (גובה הפקדה מקסימלית)פטור ממס רווחי הון (גובה הפקדה מקסימלית)
הפקדה לקרן פנסיה 11% (23,496 ש"ח)5.5% (11,478 ש"ח)אין
ביטוח אובדן כושר עבודה3.5% מההכנסה ולא יותר מ-3.5% פעמיים השכר הממוצע במשקאיןאין
ביטוח חייםזהה להפקדה לקרן פנסיהאיןאין
הפקדה לקרן השתלמות4.5% (12,150 ש"ח)אין4.5% (18,960 ש"ח)
הפקדה לקופת גמלאיןאיןכן (עד 72,616 ש"ח)*
*יש לפדות את קופת הגמל לאחר גיל 60 בצורת קצבה חודשית ולא כסכום חד פעמי

החבילות המומלצות ביותר עבור הפקדות סוף שנה לעצמאים (לבעלי עסקים)

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *